Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hůlky

3. 12. 2010

Fakt, že Japonci jedí hůlkami, je všeobecně známý. Mnozí Evropané nebo Američané dokonce tento nástroj přijali za svůj a používají jej zejména, i když nikoli výhradně, pro východoasijské speciality. Ohaši, tedy jídelní hůlky, zkrátka dobývají svět.

 

Jídelní hůlky mají svůj původ v Číně a datuje se přibližně 3000 let př.n.l. Odtamtud se kolem roku 500 n.l. jejich používání rozšířilo i do oblasti dnešního Vietnamu, Koreje a Japonska. Původně Japonci používali hůlky spojené, jako dlouhé kleště, od 10. století do dneška se jedná o dvě oddělené hůlky se špičatým koncem, dlouhé asi 17-20 cm, tedy kratší než hůlky čínské. Jídelní hůlkyKdyž se porozhlédnete v japonské rodině, zjistíte, že každý její člen má svoje hůlky, nesdílejí je tedy jako my příbory. A také si pravděpodobně všimnete, že hůlky se nevyrábějí pouze ze dřeva (s těmi se asi u nás setkáte nejčastěji), ale jsou také plastové, bambusové nebo dokonce slonovinové, zlaté, stříbrné či nefritové. Zatímco každý člen japonské rodiny má hůlky vlastní, vy jako host dostanete hůlky na jedno použití. Jejich konce budou spojené a před jídlem bude třeba je rozlomit. Jedná se o takovou pojistku, že hůlkami nikdo před vámi nejedl (a zároveň také trochu o test vaší šikovnosti – získat rozlomením dvě navlas stejné hůlky vyžaduje jistou praxi). Takové hůlky se používají i v krabicích s obědem, které lze koupit v obchodě, nebo v restauracích. Někteří lidé si i do restaurací nosí hůlky svoje – není to z důvodů hygienických (dostali by přece hůlky nové, dosud nepoužité), ale z důvodů ekologických: tím méně hůlek na jedno použití bude třeba vyrobit.

Používat hůlky není nic těžkého, japonské děti se to začínají učit asi v pěti letechPoužití hůlek, do té doby jedí lžičkou. Hůlky se drží v téže ruce, kterou píšete (tedy praváci v pravé). Horní hůlku svíráte mezi palcem, ukazováčkem a prostředníčkem, jako tužku. Spodní hůlku pak mezi prostředníčkem a prsteníčkem a opíráte ji o palec. Při jídle se pohybuje horní hůlka a společně s dolní funguje trochu jako pinzeta.

A na co si při jedení hůlkami dávat pozor? Nemávejte hůlkami nad prostřeným stolem a nevybírejte, co si dáte nyní. Nezapichujte hůlky do jídla – rýži se zapíchnutými hůlkami Japonci nabízejí jako obě? svým mrtvým předkům. Sousto držené v hůlkách patří do úst, nikoli před oči k podrobnému prozkoumání, ani do hůlek vašeho souseda, jakkoli dobrácky může taková nabídka vypadat. A za žádnou cenu hůlky neolizujte.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář